Fremtiden er ikke for alle

Vi er vilde med at smide data op i skyen, men hvad får virksomheder egentlig ud af at arbejde med cloud-baserede løsninger?


Vi samler fordele og ulemper i denne artikel.


Bragt i Jyllands-Postens tillæg "Cloud" søndag d. 14. oktober 2018.
Skrevet af Adam Villaume.

 

Hvis du kun ejer en hammer, er det fristende at behandle alt, som var det søm. Sådan lyder Abraham Maslows gamle læresætning, og den gælder også i dag, hvor virksomheder og samfundet generelt orienterer sig mod især ét værktøj: Cloud computing. Nok har cloud et væld af applikationsmuligheder, men selv en schweizerkniv kan ikke løse alle opgaver, og cloud har også sine begrænsninger. Det mener Rasmus Jelle, der er salgsansvarlig hos JCD i Aalborg, som faciliterer cloud-løsninger til virksomheder.

»Der er ingen tvivl om, at cloud er vejen frem for mange virksomheder, men det er ikke alt, der vil blive til cloud-løsninger. Der vil stadig være behov for at holde nogle ting som produktionsmaskiner eller tunge grafiske opgaver lokalt,« siger Rasmus Jelle. Det er derfor vigtigt, at virksomheden overvejer, hvad den vil have ud af at skifte til en cloud-løsning.


Det får du ud af cloud
Rasmus Jelle peger på tre fordele ved at arbejde i skyen: Tilgængelighed, fleksibilitet og pris.

»Tilgængelighed handler om, at du kan tilgå firmaets data overalt, når blot du har en internetforbindelse. Du kan egentlig sidde ude i Hongkong og tilgå samme data, som du kan fra dit kontor i Odense,« siger den salgsansvarlige hos JCD.

Fleksibiliteten kommer af, at du kan skalere forbruget, så det passer til ordrebogens tykkelse og antallet af medarbejdere. Samtidig kan du tænde og slukke for forskellige typer services og softwarepakker i clouden alt efter, hvad der er brug for.

»På den måde følger dit IT-budget den travlhed, du har i virksomheden. Så du betaler aldrig for mere, end du forbruger,« oplyser Rasmus Jelle, som bakkes op af seniorkonsulent ved Teknologisk Institut Cathrine Lippert:

»Cloud computing skalerer enormt godt. Det er en tænd/sluk teknologi, hvor man betaler for det, man bruger og ikke mere. Og det giver en fantastisk fleksibilitet,« siger hun. Fleksibiliteten betyder også, at selv små firmaer kan få adgang til avancerede teknologier, som kunstig intelligens, uden selv at skulle investere i udstyr eller udvikling. Det er dermed, ifølge Teknologisk Institut, ikke længere nødvendigt at have en masse medarbejdere eller en stor maskinpark for at skabe værdi.

»I det ideelle scenarie, så kan ret små virksomheder skabe værdi, hvis man er nogle få udvalgte, der er rigtig dygtige til at udnytte de muligheder, der står til rådighed i skyen,« siger Cathrine Lippert.

IT-mastodonter som Amazon og Microsoft bygger datacentre rundt omkring i verden og samler workloads fra virksomheder over hele kloden, og det er det, der giver de stordriftsfordele, som sænker prisen for den enkelte virksomhed. Det kan dog give nogle ekstra omkostninger, hvis din virksomhed har brug for at få tilpasset de standardiserede softwareløsninger.

»Sådan er det jo med alt. Køber du et standardsystem, så har du nogle fordele ved det, men i det øjeblik du begynder at pille ved det, så kan regningen godt løbe op, og der er cloud ikke nødvendigvis anderledes,« siger Cathrine Lippert.


Begrænsninger i skyen
Den nok største fordel ved cloud er tilgængeligheden, men det er også akilleshælen. Ryger forbindelsen til internettet, kan arbejdet gå helt i stå.

»Derfor ser vi, at nogle virksomheder gør brug af dobbelte internetforbindelser, hvor der både er en forbindelse i jorden og én i luften. Så kan de skifte, hvis den ene forbindelse ryger,« fortæller Rasmus Jelle fra JCD.

Selvom der er meget at vinde ved at åbne virksomheden mod skyen, medfører overførslen af data også en sårbarhed rent sikkerhedsmæssigt. Det vurderer seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, Cathrine Lippert.

»Alle de her ting, der suser frem og tilbage i cyberspace. Man bliver alt andet lige mere sårbar, når man ikke er låst inde i den samme bankhvælving alle sammen,« siger hun.

Rasmus Jelle fra JCD mener imidlertid ikke, at man er bedre stillet ved selv at stå for sikkerheden.

»Tværtimod, fordi datacentre har nogle muligheder for at stille firewalls op og lave nogle siloer (afgrænse data, red.), som du ikke selv har. Det er simpelthen for dyrt,« siger Rasmus Jelle, som spår en markant vækst på området.

»Jeg tror vi vil se en større konsolidering af cloud over de næste år, og jeg tror, vi vil se en vækst, der vil tage til henover de næste fem år,« siger Rasmus Jelle fra IT-leverandøren JCD.


Se artiklen som PDF

 

Måske er du også interesseret i at læse:

Kender du potentialet i skyen?
Læs mere
Passer cloud til din virksomhed
Læs mere
Cloud Computing
Læs mere