Nye momsregler for gavekort kræver tilretninger i din ERP-løsning.

Er du en af de mange der sælger gavekort, kræver det tilretninger i din ERP-løsning.

 

Nyt direktiv skal sikre ens behandling af blandt andet gavekort i alle EU-lande. Direktivet har betydning for dig, der udsteder gavekort og som kører Dynamics NAV eller Business Central.

EU-Kommissionen har ønsket at skabe ens momsregler på tværs af medlemslandene. Den danske momslov er baseret på EU-momsregler, og Danmark er dermed underlagt direktivet der træder i kraft i Danmark den 1. juli 2019.

De nye momsregler gælder begrebet Vouchere, som også omfatter gavekort.

 

Sådan er de nye regler:

Vouchere/gavekort til ét formål
Reglerne indebærer, at hvis både indløsningsland og moms er kendt ved voucherens udstedelse, så skal gavekortet pålægges moms, herunder ved et salg fra udstederen til forhandleren og ved efterfølgende salg fra forhandler til kunde. Derimod skal der ikke opkræves moms ved selve indløsningen af voucheren.

Vouchere/gavekort til flere formål
Sælger du et gavekort til flere formål – altså hvor enten indløsningsland eller momsen er ukendt på udstedelsestidspunktet, så skal der først pålægges moms på indløsningstidspunktet.

Rabatkuponer, forudbetalinger m.v.
De nye regler gælder ikke rabatkuponer, da rabatter ikke er en levering af en vare eller ydelse mod vederlag. Det samme gælder forudbetalinger i forbindelse med fx entrébilletter til biografer, museer m.v., som heller ikke er omfattet af voucherbegrebet.

 

Eksempel på forskellen:

Køb af gavekort i stormagasin, storcenter eller detailhandel.


Tidligere regler:
Hvis gavekortet lyder på et beløb, og kan bruges frit i butikken, stormagasinet, indkøbscentret eller lignende, så skulle der opkræves moms ved indløsningen.
Det samme var gældende, hvis gavekortet kunne bruges på tværs af EU-grænser. Man så gavekortet som et betalingsmiddel.

Hvis gavekortet lød på en bestemt vare eller ydelse, så ville der nærmere være tale om forudbetaling, og her ville der skulle opkræves moms på tidspunktet for købet af gavekortet.

Nye regler:
Det afgørende er her, om den moms der skal betales for varen eller ydelsen er kendt. Herunder om der er en eller flere momssatser på de varer eller ydelser, som gavekortet kan bruges til.
Hvis gavekortet kun kan bruges i ét land og alene til køb af varer med én og samme momssats, skal der opkræves moms ved salget af gavekortet. Det vil være tilfældet for langt de fleste danske virksomheder.

Hvis gavekortet kan bruges i flere lande eller for eksempel til køb af varer og ydelser med forskellige momssatser, skal der først opkræves moms ved indløsningen.

 

Gode råd til virksomhederne

De nye regler vil indebære en grundlæggende ændring for det flertal af virksomheder, som kun udsteder gavekort til indløsning i Danmark.
Fremover skal de danske virksomheder ændre systemerne, så momsen betales ved købet af gavekortet … og ikke ved indløsningen.

Detailhandelskæder med franchisekoncepter, der ikke kan udstede gavekort til ét formål, kan bl.a. blive udfordrede i forhold til deres juridiske struktur og den regnskabsmæssige håndtering af udstedelsen og indløsningen af gavekort.

 

Hvad kræver det af din Dynamics NAV/Business Central

De nye regler betyder, at virksomheder, der sælger eller indløser gavekortet, kan være nødt til at ændre it-systemet, for at være sikre på, at der opkræves moms på det rette tidspunkt.

 

Har du brug for rådgivning

eller tilretninger i din Dynamics-løsning?

Kontakt JCD på telefon 70 12 00 03

 

Kilde: Dansk Erhverv

Måske er du også interesseret i at læse:

Tjekliste: Det skal din firewall kunne
Læs mere
Gratis skærmbaggrund | Genvejstaster: Microsoft Dynamics Business Central
Læs mere
Viden
Vi deler tips, advarsler og en masse viden om de it-systemer vi bruger hver dag.
Læs mere